Avfallsfri stadion på Odd

Vi må sortere langt bedre på Skagerak Arena framover. Derfor vil vi kun selge varer i kiosken som kan sorteres i tre ulike dunker – mat, papp og pant.

Annonse:

For å vise at vi mener alvor, har vi satt opp nye skilt og merket søppeldunkene med nye klistremerker. Keeper Sondre Rossbach er vårt eget «gjenvinningspoliti» og han viser vei til de ulike dunkene rundt på arenaen.

Målet er å redusere mengden avfall på stadion, redusere mengden plast, sortere det som er og gjenvinne så mye som mulig av det. Og meningen er at det skal være så enkelt som mulig for publikum å følge.

Tre dunker - ikke plast

Publikum har nå tre ulike dunker å forholde seg til - mat, papp og pant. Alt vi selger i kioskene er nøye valgt ut slik at emballasjen kan fordeles på de tre dunkene. 

For å hindre at plast havner ute i naturen eller i gatene våre, har vi sluttet å selge noe som er pakket inn i plast. Sjokoladen kommer til oss i større bakker og kiosk-medarbeiderne vil pakke dem i egne papirposer.

Publikum kan dermed plukke med seg en pose sjokolade sammen med kaffen og kose seg på tribunen til fantastisk Odd-fotball.

Flerbrukskopper

Vi har også lansert en flerbrukskopp som sikrer gratis kaffe i kioskene. På den måten kan folk vaske koppen hjemme og ta med på neste hjemmekamp. Og så har de alltid kaffe tilgjengelig.

Koppene gis bort til sesongkort-innehavere og selges til andre interesserte. Det reduserer behovet for engangskopper og det reduserer den totale avfallsmengden. 

En del av emballasjen vi selger, som blant annet engangs-kaffekoppene og posen til Sørlandschips, inneholder noe plast. Dette kan avfallssystemet vårt for pappavfall håndtere, men på sikt håper vi å finne produkter helt fri for plast.

Nasjonal merkeordning

Merkingen vi har tatt i bruk på skilt og klistremerker følger den nye avfallsordningen som er utarbeidet av LOOP og Avfall Norge i samarbeid med over 50 aktører fra kommunale renovasjonsselskap, private avfallsselskaper, returselskaper, produsenter m.fl. Ordningen er også samkjørt med landene i Norden.

Vår samarbeidspartner, Ragn-Sells, er en av de første store renovatørene for næringsavfall som har tatt i bruk den nye merkeordningen. Ragn-Sells har også vært med på å utarbeide ordningen.

I starten kan det være ganske forvirrende. I dag har de ulike aktørene ulike farger og merker. Spesielt fargene er nye for de ulike avfallsstypene i forhold til det de fleste av oss er vant til hjemme. Men det blir enklere etterhvert som denne merkeordningen blir innarbeidet både hjemme og ute og over hele landet.

Hvorfor gjør vi disse endringene?

Vi gjør jo ikke dette bare for moro skyld. Hvis vi reduserer den totale avfallsmengden vil det bli mindre behov for å produsere nye ting og dermed mindre bruk av naturressurser, energi og mindre utslipp av miljøskadelige stoffer og gasser som påvirker klimaet.

Hvis vi kutter bruken av plast vil vi hindre mer plastforsøpling i naturen og i havet, og det blir mindre klimagassutslipp.

Hvis vi bruker ressursene i avfallet om igjen, så vil vi også unngå at vi bruker opp det jorda har av naturressurser.

miljøstasjoneneA
Sondre Rossbach våker over de nye miljøstasjonene våre.

Dette kastes i de ulike dunkene:

MAT:

  • Mat og alt som brytes ned organisk
  • Emballasje med mye matrester på

PAPP:

  • Servietter
  • Pølsepapir
  • Pizzapapir
  • Sjokoladeposer
  • Kartonger uten plastlokk
  • Sukkerbitepapir
  • Fløtepapir

PANT:

  • Tomme plastflasker som det er pant på
Annonse fra Obos-ligaen: