
BLÅTT SKILT AVDUKES DER IF ODD BLE STIFTET
Idrætsforeningen Odd ble stiftet i 1885 og fyller i 2025 140 år.
Lørdag 29. mars kl. 14.00 markeres dette med avduking av et «blått skilt» på hjørnet Torggata og Telemarksgata.
Møtet ledes av Tore Andersen fra styret i IF Odd. Taler. Det blå skiltet avdukes av styreleder i IF Odd Ole Erik Hansen, styreleder i Odds turngruppe Inger Bang og styreleder i Odds skigruppe Tom Grave.
Møt opp og vær med å feire IF Odds 140 år.



https://polarhistorie.no/personer/hjalmar-johansen/
Hvor ble Idrætsforeningen Odd stiftet?
Av Frode Bakken, Eivind Blikstad, Per-Eirik Hekkelstrand og Bjørn Hogstad, IF ODDs historiekomité
Lørdag 29. mars blir det avduket et blått skilt på hjørnet av Telemarksgata og Torggata i Skien. Skiltet forteller at det var her Idrætsforeningen Odd ble stiftet, 29. mars 1885, altså på dagen for 140 år siden – og ett år før den store bybrannen som la største delen av byen i ruiner. Og akkurat dette har gitt klubbens historieinteresserte en del hodebry.
Det fins nemlig ulike skriftlige kilder til den korrekte stedsangivelsen for hvor stiftelsesmøtet fant sted. Tre steder, tre bygninger, tre «vitnemål» fra folk som var til stede under møtet. Bakgrunn for stiftelsen av klubben, er det derimot ingen uenighet om. Kort fortalt ble ideen om en klubb lansert under en skitur som fire skiensgutter gjennomførte til Øverbø i Siljan på senvinteren 1885. De fabulerte om en eksklusiv idrettsforening som kunne omfatte all slags idrett fra turning til skisport. De fire hadde vilje, men også vett nok til å skjønne at dersom de skulle få realisert drømmen, så måtte de få med seg folk med mer administrativ erfaring enn den de hadde selv. Da de så fikk med Ragnvald Blakstad på «laget», skjøt planene fart. De fire var Olaf Kragnes, Hans Olsen, Carl C. Pedersen og Hjalmar Johansen.
Mannen vi kan kalle Odds far, var Olaf Kragnes. Det var han som hadde visjonen. Resultatet av rekrutteringen ble 11 mann som offisielt tok initiativet til stiftelsen, navn på klubben, statutter og økonomisk plattform. Men så var det problemet med å fastslå hvor stiftelsesmøtet fant sted. La oss se på de tre ulike stedsangivelsene. I sitt festskrift om Odd i 1910 med Trygve Lie som redaktør, slår han fast i innledningskapitlet at «..den 29de mars 1885 blev foreningen stiftet paa fuldmægtig Abrahamsens værelse hos Rasmus Larsen..» Denne beskrivelsen hevder også Bredo Henriksen er riktig i publikasjonen «Idrætsforeningen Odd 1885-1925».
Men i det samme festskriftet har Frode Lieungh, en av de 11 stifterne, følgende versjon av hva som skjedde: «Jeg husker godt hvor vi samledes til det første konstituerende møte. Det var i den svære, gamle patricierbygning, den store tregaard hvor raadstuen var, og som laa omtrent paa stedet hvor Gasmanns store forretning nu ligger. Det var hos Hjalmar Johansen; hans far bodde her.» Frode Lieungh kommer med en detaljert skildring av leiligheten, men i parentes bemerket er hans øvrige hukommelse ganske «alternativ», noe som resulterer i dokumenterte «fake news». I følge eget utsagn var det han som tok initiativet til foreningen og dessuten navnet «Odd». Han trodde også at det var han som kanskje laget det første lovutkastet. Og direkte beskjeden var han heller ikke i andre sammenhenger. Under bybrannen i 1886 slo han igjen til. «..jeg kom ind i et brænnende hus, hvor en sjøgut stod uvirksom og saa paa. «Kom og ta i!» ropte jeg til ham, «her er en «Odd!» og jeg overførte min begeistring paa ham, saa vi sammen tok ting som kanske ellers vilde været for tunge for os.»
Det tredje alternativet finner vi i Odds historiske arkiv i et fire siders notat uten forfatter og datering. Her heter det: «Idrætsforeningen Odd stiftedes den 29. mars 1885. Det var en del unge idrettsmenn som følte savnet av en felles organisasjon. De kom sammen paa en kamerats hybel i skredder Westbyes gaard på Lie». I ulike bøker og artikler lever altså disse tre alternativene sine egne liv, side om side. Diskusjonen blusset opp igjen i fjor da stiftelsestedet skulle markeres med et historisk minnesmerke, til 140 års-jubileet. Løsningen for både styret i IF Odd og foreningens historiekomite ble å legge avgjørende vekt på stiftelsesprotokollen som ligger i Odds arkiv.
«Allerede i længere Tid have der blant enkelte Herrer her i Byen, været Tale om at danne en Klub, som skulde indbefatte al slags Idræt og holdtes der i den Anledning Søndag den 29de Marts 1885 Møde hos herr Hjalmar Johansen.» Det er en rimelig antagelse at de andre møtene som ble omtalt som «stiftelsesmøter» må enten å ha dreid seg om ulike former for forberedelser, eller hukommelsessvikt hos enkelte av stifterne.
Når det blå skiltet blir avduket lørdag 29. mars klokka 1400, er vi altså så sikre som vi kan være om at vi befinner oss der Hjalmar Johansen bodde i 1885, på hjørnet av Torggata og Telemarksgata.
I jubileumsåret har Idrætsforeningen Odds styre følgende sammensetning:
Styrets leder | Ole Erik Hansen (f 1942) |
Styremedlem | Bjørn Valdemar Hogstad (f 1958) |
Styremedlem | Hans Jan Seland (f 1946) |
Styremedlem | Tom Helmer Grave (f 1960) |
Styremedlem | Trond Drottning Haukvik (f 1957) |
Styremedlem | Inger Bang (f 1960) |
Styremedlem | Reidunn Lie Olsen (f 1942) |
Styremedlem | Kirsten Lie Fjalestad (f 1957) |