Bli kjent med klubbens U17-trener
Det er mange som jobber bak kulissene når det kommer til Odds Ballklubb. En av disse er U17-trener Sondre Norheim.
Sondre Norheim ble først fast ansatt som trener for G14 i 2017. Etter hvert gikk han over til G16. På de årene han har vært i klubben kan han fortelle om en enorm utvikling i arbeidet og hverdagen.
Han vokste opp på en gård i Siljan kun 100 meter fra Odd sin assistenttrener Knut Rønningene, og har gått hele skolegangen sammen med han, og synes det er gøy at de nå er i samme klubb. Når han ser tilbake på gårdslivet, så synes han det er en veldig fin bakgrunn å ha med seg.
Apropos det å jobbe hardt, så har Norheim også to år bak seg i militæret.
- Fra jobben i militæret så tar jeg med meg mye inn i en utviklingsarena og konkurransehverdag. Du ønsker å bli litt bedre hver dag, lære mer og pushe grenser både mentalt og fysisk. Det å jobbe under press og klare å holde hodet klart er noen av de viktigste tingene. Klar og tydelig kultur og standard i den jobben man gjør og at man tar vare på de rundt seg for å prestere best mulig. Mye av meg som trener har jeg også tatt med meg fra tiden i militæret.
- Det å ha vokst opp på gård gjør et jeg takler hardt arbeid. Jeg er eneste gutt og har tre søstre, så jeg måtte bidra når det trengtes hjelp på gården, minnes Norheim.
Men hvordan han endte opp i klubben? Det var kun ved en tilfeldighet.
- Jeg var 19-20 år og ble spurt om jeg ville være trener for lagene til søskenbarna mine i en breddeklubb. Jeg synes det virka spennende, og takket ja. Der ble jeg værende noen år, og tok UEFA B-kurs i 2013. På kursene fikk jeg en god relasjon med andre i Odd, og ble til slutt spurt om å bli med i breddeavdelingen der. Da trente jeg G14 i Odd, og var trener på kretslaget.
Da Odd lyste ut stillingen som G14 trener på fulltid tok Norheim sjansen på å søke for å se om drømmen kunne bli til virkelighet. Det ble den, og på de syv årene han har jobbet i Odd kan han fortelle om en stor utvikling i ungdomsavdelingen. Han har også gjennomført flere kurs, som blant annet UEFA A-lisens i 2022.
- Da jeg begynte på fulltid i Odd var vi kun fire ansatte i utviklingsavdelingen. Nå er vi 10, samtidig som vi kunne vært flere også, forteller Norheim.
Han forteller at det nå er et eget 17-årslag der de rekrutterer inn de beste spillerne, og klubben kan i større grad kontrollere hverdagen, og følge opp spillerne enda bedre.
- Det at vi henter inn spillere gjør at vi trenere også må passe bedre på og ta vare på spillerne. For å henge med på utviklingen i dagens fotball må vi rekruttere inn spillere tidligere så vi får påvirket de i en tidligere fase i utviklingsløpet, og det har vært en veldig spennende utvikling i måten vi jobber på. VI har tatt store steg på rekrutteringen og det å legge best mulig til rette for spillerne, konstaterer Norheim.
Rød tråd
At samarbeidet blant ungdomslagene er viktig for en god utvikling er ingen hemmelighet. Sondre Norheim er godt fornøyd med hvordan samarbeidet er her i Odd.
- Det er viktig at vi ser en rød tråd i det vi holder på med. Det vi gjør på trening skal vi også kunne se når vi spiller kamp. Samtidig som man skal også videreutvikle ferdighetene etter hvert som man går videre fra U15, U17, U19 og inn på A-laget. Det er også krets og skolene (TTG og TTU) med på å samarbeide om det gode arbeidet.
Selv om Norheim elsker det han driver med, så er det ikke til å unngå at han kan kjenne på litt dårlig samvittighet ovenfor familien, men presiserer at dette er noe han har valgt selv som familien også har forståelse for.
- Det tar veldig mye tid, og når man elsker jobben så er det vanskelig å se på det som en jobb også. Det er på en måte godt man ikke teller hvor mange timer man bruker på det. Jeg prøver å ta helt fri der jeg kan, og ikke være tilgjengelig på telefon hele tiden, forteller Norheim.
Norheim er klar på at han vil kunne ha god samvittighet ovenfor familien, og at det er viktig for han å ta fri der det er mulig og koble av for å være med familien.
- Jeg har en sønn på fem år som jeg har annenhver uke, og så har jeg samboer og hund også. Da handler det om å ta valg som gjør at de også kan prioriteres. Min samboer har vokst opp i en familie hvor fotball har stått sentralt. Selv om de har Strømsgodset-blod, så går det overraskende fint, avslutter en smilende Norheim.