Fleischer gjester Oddcast

Morten Fleischer har en unik rolle i Odd Ballklubb. Han er mannen bak klubbens digitale museum, som samler og ivaretar hele Odds historie – fra oppstarten i 1894 til dagens kamper. I den nyeste episoden av Oddcast får vi høre hvordan hans arbeid har gitt liv til en viktig del av klubbens identitet.

Annonse:

Lytt til Spotify

Lytt til Apple

Fleischer er en lidenskapelig statistiker og fotballentusiast. Før han startet sitt arbeid med Odd, hadde han allerede samlet erfaring fra lignende prosjekter for klubber som Hønefoss og Lillehammer. Da han kom til Skien i 2003, oppdaget han raskt behovet for å organisere og dokumentere Odds rike historie. Han gikk i gang med å samle informasjon, både fra gamle aviser, mikrofilm og intervjuer med tidligere spillere. Arbeidet med å kartlegge Odds obligatoriske kamper tok hele fem til seks år, men han var langt fra ferdig.

"I dag vet vi hvem som har spilt flest kamper for Odd, og hvem som har scoret flest mål," sier Fleischer, som med stor stolthet avslører at Einar 'Jeia' Gundersen er den som har scoret flest mål for Odd, hele 178 ganger – ikke Knut Seland, som det tidligere var antatt.

Drivkraften: Stolthet

Fleischer forteller at hans motivasjon bak det enorme arbeidet ligger i stolthet. Han mener at spillere som tar på seg Odds drakt, skal være stolte over å representere en klubb med over 130 års historie. Drakta bærer klubbens symbol, ei pil, og representerer ikke bare dagens lag, men også alle som har spilt for Odd gjennom tidene. Fleischer ønsker at klubbens stolthet skal gjenspeiles i måten de tar vare på sin historie, og derfor dokumenterer han hver kamp for å sikre at ingen prestasjon blir glemt.

Fleischer-indeksen

Et annet viktig bidrag fra Fleischer er utviklingen av "Fleischer-indeksen," som måler det offensive presset til lagene gjennom en kamp. Denne indeksen gir et bilde av hvor mye et lag har skapt på motstanderens banehalvdel og blir brukt som et verktøy til å analysere kamper. Odd har i flere år brukt Fleischer-indeksen som et analyseverktøy for å evaluere sine kamper, og det er et tydelig eksempel på hvordan Fleischer har bidratt til klubbens taktiske utvikling.

Fremtiden for det digitale museum

Arbeidet med Odds digitale museum er ikke ferdig, og Fleischer jobber fortsatt med å fylle inn treningskamper og oppvisningskamper fra klubbens lange historie. Selv om systemet er robust, påpeker han at det er sårbart uten kontinuerlig vedlikehold, og han ønsker at flere personer blir involvert i å videreføre dette arbeidet.

Med sitt dedikerte arbeid har Morten Fleischer ikke bare bevart Odds historie, men han har også sørget for at kommende generasjoner kan se tilbake og føle stolthet over klubbens prestasjoner. Det digitale museumet er blitt en uvurderlig ressurs for både supportere, spillere og klubben selv.

Annonse fra Eliteserien: