Vellykket frokostmøte på Skagerak Arena
Onsdag 25. september inviterte Grenland Næringsforening og Skien kommune til frokostmøte på Skagerak Arena. Der var det god stemning blant de nærmere 200 oppmøtte
Dagens første ut til å snakke var Google, som var representert av Andy Burton. Han er technical program manager, han gir en status på datasenterprosjektet på Gromstul.
Burton forteller at de skal ha alt på et plan, og vil fortsette med å bruke lokale aktører når det kommer til byggingen av dette storslåtte prosjektet som skal være klart i 2026.
Han snakker videre om de aktørene som er synlige i arbeidet nå, men viser også fram hvilke aktører som ikke er like lette å se. Der viste det seg at mange av disse holder til i nærmiljøet.
Der er ikke bare de som jobber på anlegget som er innom, Burton forteller at det har vært hele 887 besøkende siden oppstarten, og de kom fra 217 forskjellige bedrifter.
Selv om det endelige målet i 2026 er langt unna, kan man se at de allerede er på god vei i bygningsprosessen, og Burton klarer å få visualisert hvordan området skal gå fra en stor byggeplass, og til ferdig datasenter.
Etter presentasjonen ble det åpnet for publikum til å stille spørsmål. Et av spørsmålene da var om hvor mange ansatte som skulle jobbe på datasenteret når det ble ferdig, og hvordan de skulle integreres.
- Nå er ikke jeg den som har mest kontroll på det, men det blir nok ca. 100 som er direkte ansatte, og fire ganger så mange som kommer til å være indirekte ansatte som da har jobber som renhold og vakthold, forteller Burton.
Han sier også at de håper å kunne ansette mange lokale i de forskjellige rollene.
Sweco snakker bærekraft
Neste ut var Sweco. de jobber for å finne bærekraftige løsninger innen arkitekt- og ingeniørvirksomhet. De forteller at de gjennomfører 70 oppdrag i året rundt om i hele verden.
Representantene fra Sweco er også klare på at bedriftenes økonomiske resultater påvirker villigheten og muligheten til å satse på bærekraft.
Noen av tingene de ser på i sitt arbeid er blant annet om man kan unngå å rive gamle bygninger, men heller bruke de på nytt i de gjeldene prosjektene.
Et eksempel de da viser til er arbeidet de utfører hos Yara. Der kunne de revet det som kalles Bygg 50, men de har valgt bruke det, så de kan unngå riving og være klimaeffektive.
De avslutter presentasjonen med slagordet sitt "Vi må spille på lag, for de beste løsningene finner vi sammen".
Yara forteller om skyløsning for overvåkning av anlegg
Nest siste ut var Yara. Det har funneten løsning når det kommer til skylagring der de kan analysere data fra alarmer, og kan redusere mengden alarmer i kontrollrommene sine. Der er hovedmålet å forbedre alarmer, og de identifiserer dårlige alarmer, og analyserer hvordan de virker i praksis. Dette fører også til at de kan redusere antall alarmer.
Norges mest miljøvennlige fotballklubb
Sist ut var Odd sin egen Einar Håndlykken. Han forteller om Odd sitt arbeid for å beholde sin status som Norges mest miljøvennlige fotballklubb. Dette forteller han også var en av kravene han satt da han ble tilbudt jobben som daglig leder tilbake i 2013.
Ved å kunne få med bedrifter på dette prosjektet kunne Odd også bidra til at regionen får en litt grønnere profil der de går foran som et godt eksempel.
Han er klar på at bærekraft er og skal være varig. Det skaper også oppmerksomhet, som når det er potetåker på parkeringsplassen, og totalsett tror Håndlykken at Odd sin satsing på bærekraft har bidratt til regionens grønnere image.